Συμπεριφορά Κακοποιητών
ΣΗΜΑΔΙΑ / ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Την επόμενη φορά που θα δείτε μια είδηση για ένα άτομο που συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ή για κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας, ακούστε προσεκτικά τα λόγια γειτόνων και συναδέλφων που ζητούνται από τα μέσα ενημέρωσης για την αντίδρασή τους. Θα ακούσετε συχνά λέξεις όπως: «Είμαστε σοκαρισμένοι. Ήταν τόσο καλός." ή «Ήταν αγαπητός σε όλα τα παιδιά». Απαλλαγείτε από την ιδέα ότι τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά φαίνονται και ενεργούν διαφορετικά από εσάς. Τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά μπορεί να είναι κοινωνικά ικανά αλλά και αποδεκτά. Οι περισσότεροι θεωρούνται από τους γύρω τους πιστοί φίλοι, καλοί υπάλληλοι και υπεύθυνα μέλη της κοινότητας. Επειδή είναι επιδέξιοι στη χειραγώγηση και την εξαπάτηση, δεν υπάρχει λίστα ελέγχου συμπεριφορών που σίγουρα θα εντοπίσει έναν πιθανό κακοποιό παιδιών. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει ένα προφίλ που να ταιριάζει σε όλους τους κακοποιούς. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσετε αμέσως από άλλους που αλληλεπιδρούν με τα παιδιά σας. Ωστόσο, αποκτώντας μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, καθώς και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν, μπορούμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Άλλωστε, η δημόσια εμφάνιση δεν αντανακλά πάντα την ιδιωτική συμπεριφορά.
Σε μια διαδικασία που ονομάζεται «Grooming», όσοι κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά συχνά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φαίνονται αξιόπιστοι και ευγενικοί, όχι μόνο στα παιδιά που στοχεύουν αλλά και στους γονείς των παιδιών και άλλους ενήλικες. Σύμφωνα με το Psychology Today, ως Grooming ορίζεται: «Η παραπλανητική διαδικασία που χρησιμοποιείται από τους κακοποιούς για να διευκολύνουν τη σεξουαλική επαφή με έναν ανήλικο ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν τον εντοπισμό τους. Πριν από τη διάπραξη της σεξουαλικής κακοποίησης, ο επίδοξος κακοποιός μπορεί να επιλέξει ένα θύμα, να αποκτήσει πρόσβαση και να απομονώσει τον ανήλικο, να αναπτύξει εμπιστοσύνη με τον ανήλικο και συχνά τους κηδεμόνες του και την κοινότητα και να εκθέσει τον ανήλικο σε σεξουαλικό περιεχόμενο και σωματική επαφή. Μετά την κακοποίηση, ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικές συντήρησης ως προς το θύμα για να διευκολύνει τη μελλοντική σεξουαλική κακοποίηση ή/και να αποτρέψει την αποκάλυψη». Οι συμπεριφορές που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν να επαναξιολογήσετε εάν ένα άτομο αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του παιδιού σας.
Ιδιαίτερη προσοχή/προτίμηση σε ένα παιδί. Οι παραβάτες παρατηρούνται συχνά να πιέζουν τα όρια και να παραβιάζουν κανόνες, αλλά σπάνια συλλαμβάνονται στην πράξη να κακοποιούν ένα παιδί. Οι δράστες θα δοκιμάσουν τα όρια αρχίζοντας να εισάγουν το άγγιγμα στη σχέση. Μπορεί να βάλουν το χέρι τους γύρω από το παιδί ή να ζητήσουν μια αγκαλιά για να δουν πώς αντιδρά το παιδί. Μπορεί να το κάνουν αυτό μπροστά σε άλλους ενήλικες. Εάν ο φροντιστής δεν παρεμβαίνει ή δεν έχει αντίρρηση και το παιδί αισθάνεται άβολα, μπορεί να μπερδέψει το παιδί σχετικά με το ποιο είδος αγγίγματος είναι κατάλληλο. Διδάξτε στα παιδιά σας την αυτονομία του σώματος και ενημερώστε τους ότι είναι εντάξει να λένε «όχι» στους ενήλικες.
Στόχευση παιδιού. Οι δράστες μπορεί να στοχεύσουν και να εκμεταλλευτούν τα ευάλωτα σημεία του παιδιού, όπως: συναισθηματική ανάγκη, απομόνωση, παραμέληση, χαοτική ζωή στο σπίτι ή έλλειψη γονικής επίβλεψης κ.λπ.
Απόκτηση της εμπιστοσύνης του παιδιού και του φροντιστή. Οι δράστες εργάζονται για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γονέων/φροντιστών για να μειώσουν την υποψία και να αποκτήσουν πρόσβαση στο παιδί παρέχοντας φαινομενικά αθώα προσοχή και υποστήριξη. Ο δράστης κερδίζει την εμπιστοσύνη του παιδιού συλλέγοντας πληροφορίες για το παιδί, γνωρίζοντας τις ανάγκες του και βρίσκοντας τρόπους να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Απόκτηση πρόσβασης μέσω διαδικτύου. Οι δράστες συχνά προσποιούνται ότι είναι κάποιος που δεν είναι για να αποκτήσουν πρόσβαση στα παιδιά στο διαδίκτυο. Θα προσποιηθούν ότι μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη. Επίσης, ο δράστης μπορεί να προβάλλει παιδική πορνογραφία μέσω κασετών, φωτογραφιών, περιοδικών ή του Διαδικτύου. Εκτός από σημαντικό σημάδι συμπεριφοράς, η κατοχή, η προβολή και/ή η πώληση παιδικής πορνογραφίας είναι ποινικό αδίκημα και πρέπει να καταγγελθεί.
Κάλυψη Ανάγκης. Μόλις ο δράστης αρχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, μπορεί να αποκτήσει αισθητά μεγαλύτερη σημασία στη ζωή του παιδιού. Οι δράστες χρησιμοποιούν τακτικές όπως δώρο, κολακεία, δώρο χρημάτων και ικανοποίηση άλλων βασικών αναγκών. Οι τακτικές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αυξημένη προσοχή και στοργή προς το στοχευόμενο παιδί.
Απομόνωση του παιδιού. Ο θύτης χρησιμοποιεί τακτικές απομόνωσης για να ενισχύσει τη σχέση του με το παιδί δημιουργώντας καταστάσεις στις οποίες είναι μόνοι μαζί. Ο θύτης μπορεί να ενισχύσει τη σχέση με το παιδί καλλιεργώντας την αίσθηση ότι αγαπάει και κατανοεί το παιδί με τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν.
Σεξουαλοποίηση της σχέσης. Μόλις οικοδομηθεί η συναισθηματική εξάρτηση και η εμπιστοσύνη, ο θύτης προοδευτικά σεξουαλοποιεί τη σχέση. Αυτό συμβαίνει μέσω της ομιλίας, των εικόνων και της δημιουργίας καταστάσεων στις οποίες και οι δύο είναι γυμνοί .Ο ενήλικας εκμεταλλεύεται τη φυσική περιέργεια και την εμπιστοσύνη του παιδιού χρησιμοποιώντας ερεθίσματα για να προωθήσει τη σεξουαλική φύση της σχέσης.
Διατήρηση ελέγχου. Μόλις συμβεί η σεξουαλική κακοποίηση, οι δράστες συνήθως χρησιμοποιούν μυστικότητα, κατηγορούν και απειλούν για να διατηρήσουν τη συνεχή σιωπή του παιδιού. Για να διατηρήσουν τον έλεγχο, οι δράστες χρησιμοποιούν συναισθηματική χειραγώγηση, κάνουν το παιδί να πιστέψει ότι οι ίδιοι είναι τα μόνα άτομα που μπορούν να καλύψουν τις συναισθηματικές και υλικές τους ανάγκες. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι η απώλεια της σχέσης ή οι συνέπειες της αποκάλυψής της θα είναι πιο επιζήμια και ταπεινωτικά από το να συνεχίσει την κακοποιητική σχέση.